Summitul NATO de la Varșovia în presa internațională

summit NATO VarșoviaPe agenda Summit-ului NATO de la Varșovia s-au aflat cele mai importante provocări ale mediului de securitate de după Războiul Rece, scrie presa americană, în timp ce publicațiile europene observă faptul că Brexit a perturbat mult-așteptatul parteneriat UE-NATO.

New York Times titrează că NATO este pusă la încercare de provocările venite din partea Rusiei și a referendumului Brexit, observând apariția unor fisuri inerente în cadrul Alianței. Jurnaliștii notează că în probleme privind sancțiunile față de Moscova, Germania, Franța şi Italia sunt dispuse să își mai înmoaie atitudinea severă adoptat după anexarea Peninsulei Crimeea.

Washington Post apreciază că ordinea mondială de după Războiul Rece este pusă sub semnul întrebării mai mult ca niciodată. Chiar și frământările recente din țara gazdă, Polonia, unde guvernul conservator este acuzat de acțiuni autoritare, se adaugă la sentimentul că stabilitatea democrațiilor occidentale este șubredă.

Cotidianul francez Le Parisien remarcă deciziile de a trimite batalioane NATO în Polonia şi în ţările baltice, dar nu trece cu vederea nici faptul că reuniunea este găzduită de capitala unei ţări altădată aflată în sfera de influență rusă.

El Pais titrează că Brexitul a dat peste cap planurile ce vizau o colaborare mai strânsă între NATO şi UE, iar El Mundo subliniază că NATO, care trimite patru batalioane în Est, încearcă să liniștească Moscova. Batalioanele nu sunt baze permanente, dar ar trebui să transmită mesajul că, dacă o țară membră e atacată, sunt atacate toate.

Presa rusă este foarte nemulțumită de summit. Rossiiskaia Gazeta scrie că NATO se pregătește așa cum n-a mai făcut-o de la sfârșitul Războiului Rece, iar Nezavisimaia Gazeta avertizează că deciziile luate la Varșovia reflectă planurile Alianţei de a se extinde şi mai mult spre Est şi de a căuta noi confruntări cu Rusia. In opinia publicației, „Rusia si statele NATO se afla deja in stare de război, din fericire unul rece. Perspectivele depind direct de o decizie politică și militară concretă, care va fi adoptata la reuniunea la vârf din capitala Poloniei, întrebarea fiind în cat timp se va ajunge la o confruntare armată.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube