Summit-ul NATO de la Varsovia ne poate dezamăgi

summit NATOSummit-ul NATO de la Varsovia, care ar fi trebuit sa decida o intarire fara precedent in ultimii 25 de ani a forțelor NATO ce trebuie sa faca fata Rusiei, ar putea fi o dezamagire pentru Romania, Polonia si statele baltice.

Si asta deoarece, in contextul atacurilor teroriste ale ISIS si al crizelor prin care trece Uniunea Europeana, Kremlinul a reusit sa rupa izolarea diplomatica si sa reia discutiile cu Statele Unite si chiar cu Turcia.

Ce ar trebui sa primeasca Romania la summit-ul de la Varsovia? Dezvoltarea planului de contingenta (care exista inca din 2014, de la summit-ul din tara Galilor) si o prezenta militara terestra a NATO prin intermediul unei brigazi multinationale de pe teritoriul Romaniei (din care doar 1.000 de militari vor fi din alte state).

Va mai fi declarata capabilitatea initiala a scutului antiracheta de la Deveselu (operational inca din 12 mai) si va fi realizata consolidarea profilului Marii Negre pe agenda NATO – insa mult discutata flota a Aliantei probabil nu se va materializa dupa neintelegerile pe acest subiect aparute la Sofia.

Din aceasta lista, scutul de la Deveselu este singurul de care putem fi siguri, insa chiar si aici exista controverse legate de cine are dreptul sa apese pe „butonul” sistemului anti-racheta. Jens Stoltenberg, secretarul general al Aliantei, a recunoscut cu 4 zile inaintea summitului: înca nu exista un acord unanim intre cele 28 de state membre pentru a declara la aceasta reuniune ca scutul antiracheta este subordonat de acum inainte, cel putin in faza sa ‘initiala’, comandamentului Aliantei. Mai concret, unele state, in frunte cu Franta se plang ca scutul nu e controlat de NATO, ci de SUA.

Alte semne de întrebare se ridica privind eficienta forțelor NATO, chiar si consolidate, din estul Europei. Simulările au arătat cat de ușor sunt de invins acestea de către Rusia cu efectivele actuale, iar Kremlinul tocmai a anunțat crearea unei noi divizii blindate la granitele sale de vest.

 In acelasi timp, in relatiile cu Rusia au aparut semne clare ca NATO a inceput sa se impace cu ideea anexarii Crimeei si a conflictului din estul Ucrainei. De altfel, Jens Stoltenberg (foto jos) a anuntat ca imediat dupa summit, pe 13 iulie va avea loc o reuniune NATO-Rusia, prima după anexarea Crimeei.
Miercuri, Vladimir Putin l-a sunat pe Barack Obama, cu care a discutat despre conflictele din Siria, Ucraina si Nagorno-Karabah – principalul punct fiind insa chestiunea terorismului islamic. Discutia a avut loc in contextul in care se vorbește despre un posibil acord intre Casa Alba si Kremlin pe tema Siriei, incheiat pe 27 iunie.

Surse americane afirma ca acordul prevede schimbul de informatii intre cele doua mari puteri si cooperarea impotriva frontului al-Nusra, dar si renunțarea din partea rușilor la bombardamente asupra rebelilor moderați din Siria. Pe de alta parte, SUA va renunță sa ceara ca o condiție indispensabila îndepărtarea lui Bashar al-Assad.

Si relațiile dintre Rusia si Turcia, extrem de reci dupa doborarea unui avion rus de tip Su-24 de catre aviatia turca, in noiembrie 2015, s-au ameliorat de la sfârșitul lui iunie,. Dupa o convorbire telefonica cu Erdogan, care si-a cerut scuze pentru incident, Putin a semnat un decret privind ridicarea sancțiunilor care fuseseră impuse Turciei iar cele doua state iau acum în considerare cooperarea împotriva ISIS.

Sursa: PROTV

 

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube