TAROM este în pragul falimentului

tarom este in pragul falimentului

În ultimii ani, TAROM a reuşit doar să adune datorii. Două controale ale corpului de control al Ministerului Transporturilor au arătat neregulile care au loc din cauza jocurilor politice de acolo.

Guvernul României estimează că operatorul aerian ar putea încheia anul acesta cu pierderi de peste şase milioane de lei. Este şi motivul pentru care Cabinetul Cioloş a respins recent proiectul de buget pentru 2016 al companiei TAROM, care prevedea cheltuieli mai mari decât veniturile.

„Aşteptăm măsuri şi mai degrabă un plan, o strategie pe termen mediu şi lung de reabilitare a companiei”, declara Dan Suciu, purtător de cuvânt al Guvernului.

Declinul TAROM a început încă din 2008. De atunci, managerii fără experienţă au tot îngropat compania în datorii. În lipsa unui control din partea Ministerului Transporturilor, în 2009, TAROM a cumpărat două avioane ATR -75 şi a închiriat trei aeronave. Grav este că decizia a fost luată în condiţiile în care preşedinţii de companii aeriene erau sfătuiţi să-şi conserve rezervele din cauza crizei financiare.

Compania TAROM avea în 2008 aproximativ 400 de milioane de dolari în conturi şi o cotă de piaţă care ajunsese la 30%. În prezent, peste 60% din avioane zboară cam pe jumătate goale, iar cota de piată aproape că s-a înjumătăţit.

În timpul crizei, toate companiile aeriene au făcut restructurări pentru a rămâne competitive, TAROM şi-a păstrat însă acelaşi model de business. Operatorul are o flotă care numără trei tipuri de avioane: Boeing, Airbus şi ATR. Cehii, care au o flotă aproape ca a noastră, au reuşit să iasă pe profit.

Din 2012, TAROM are un director străin. Christian Heinzmann este responsabil de cursele neprofitabile şi de salariaţii care îşi iau concedii peste concedii. Heinzmann a preluat frâiele TAROM după ce a condus două companii aeriene care au intrat în faliment: Albanian Airlines şi GMG Bangladesh Airlines. Însă, Heinzmann a uitat să precizeze acest lucru în CV-ul său.

Christian Heinzmann este plătit cu 10.000 de euro pe lună, la care se adaugă alte 4.000 de euro cheltuieli de chirie şi întreţinere. Când a preluat compania, belgianul promitea că în trei ani va aduce TAROM pe profit. Însă planul de management este contrazis de cifre, tocmai în condiţiile în care preţul petrolului a scăzut şi alte companii o duc bine.

Pe de altă parte, un raport al Corpului de Control al Ministerului Transporturilor din septembrie 2014 arată că managerii TAROM au realizat mai multe achiziţii ilegale. În plus, piloţii şi însoţitoarele de zbor s-au declarat în mod ilegal inapţi, iar asta a dus la anularea mai multor curse şi a generat costuri suplimentare de 525.000 de dolari.

În ciuda acestor nereguli, mandatul lui Christian Heinzmann a ajuns la final. Ca să iasă basma curată, belgianul alături de conducerea Ministerului Transporturilor organizează acum o licitaţie pentru angajarea unei companii de consultanţă.

Sursa: www.realitatea.net

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube