Tensiunile în Peninsula Coreeană ar putea crește în 2016

Peninsula Coreeană
Coreea a testat bomba cu hidrogen

Tensiunile în Peninsula Coreeană ar putea crește în 2016, după ce Phenianul a anunțat, la 06.01.2016, că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, astfel făcându-și încă o dată cunoscute ambițiile nucleare.

Analiștii susțin că statul totalitar deține în momentul de față rachete cu o rază de acțiune maximă de 1.000 de kilometri.

Totodată, armata nord-coreeana plănuiește să dezvolte rachete cu o rază mai lungă de acțiune, care sa poată propulsa arme nucleare până pe coasta de vest a Statelor Unite.

Ca răspuns la experimentul nuclear al Phenianului, Coreea de Sud a reluat propaganda împotriva regimului totalitar, gest considerat act de război de către Nord.

Deși planează încă suspiciuni asupra veridicității testului, un reprezentant al armatei sud-coreene a declarat că SUA și Coreea de Sud au discutat deja amplasarea de arme strategice americane în Peninsula Coreeană, refuzând să detalieze cu privire la aceste negocieri.

În reacție, la data de 09.01.2016, un bombardier american B-52 Stratofortress, aparținând Bazei Forțelor Aeriene Andersen din Guam, a realizat un zbor la altitudine joasă în vecinătatea orașului Osan, din Coreea de Sud.

Bombardierul B-52 a fost însoțit de avioanele de vânătoare F-15 ale Coreei de Sud și avioanele F-16 ale SUA, scrie pacom.mil.

Zborul a avut menirea de a demonstra „puterea alianței dintre SUA și Republica Coreea de Sud, precum și implicarea ambelor națiuni în menținerea stabilității și securității în Peninsula Coreeană”.

La aceeași dată, însă, televiziunea oficială din Coreea de Nord a difuzat o înregistrare video ce ar reprezenta un nou test cu rachetă balistică lansată de pe un submarin (SLBM).

Deși se presupune că aceasta ar reprezenta un montaj al unor teste anterioare, responsabili militari sud-coreeni afirmă că Phenianul ar continua activ dezvoltarea de rachete lansate de submarin, ceea ce ar conduce la un nou nivel de amenințare nucleară nord-coreeană.

Coreea de Sud este încă în stare de război cu Nordul și, în aceste condiții, tensiunile din Peninsula Coreeană sunt în creștere.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube