Let’s TEXIT: Texanii vor să părăsească SUA!

Let's TEXIT: Texanii vor să părăsească SUA!

Încurajați de rezultatele referendumului din Marea Britanie, secesioniștii din Texas vor sa adopte aceleași tactici câștigătoare la Londra și să ceară separarea de Statele Unite ale Americii, așa numit-ul „Texit”.

Texasul a fost stat independent din 1836 pana in 1945, iar economia lui anuala, de circa 1,6 trilioane de dolari, l-ar pozitiona in topul primelor 10 tari din lume, sustine Daniel Miller, presedintele Miscarii Nationaliste Texas (TNM), conform Reuters.

„TNM ii cere oficial guvernatorului de Texas sa promoveze un referendum similar pentru texani”, a anunta gruparea vineri.

Guvernatorul Greg Abbott nu a facut deocamdata niciun comentariu.

Miscarea, care sustine ca reuneste circa un sfert de milion de adepti, a incercat deja fara succes sa convoace un astfel de referendum simultan cu alegerile prezidențiale din noiembrie. „Texit se simte in aer”, a sustinut Miller. Campania este deja intens promovata pe Twitter.

Desi Constitutia spune limpede ca nu poate fi vorba despre o astfel de separare, asta nu ii împiedica pe secesioniști sa scormoneasca prin istoria tarii si sa caute argumente.

Un sondaj Reuters/Ipsos realizat in 2014 arata ca aproape un sfert dintre americani sunt deschiși in privința unei parasiri a uniunii.

„Intentionam sa demaram un proces similar si in California, organizand un referendum de independenta la care sa ne exercitam dreptul nostru la autodeterminare si sa votam daca parasim sau ramanem in Uniunea Americana”, a declarat si Louis Marinelli, presedintele unei grupari secesioniste.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube