Tocmeala de bazar la Bruxelles între UE și Turcia

UE Turcia

Acordul UE – Turcia privind imigranţii a fost aprobat la Consiliul European de la Bruxelles!

Oficialii turci au confirmat doar că s-a ajuns la o versiune finală însă nu au vorbit despre aprobare, pentru că “vor să fie siguri că nu sunt surprize”.

Politico.eu scrie că acordul va intra în vigoare duminică, 20 martie 2016, foarte repede, pentru a preveni o goană disperată a refugiaţilor ce vor să intre în UE înainte de intrarea in vigoare.

Termenii acordului prevăd ca Turcia să preia imigranţii care ajung in Grecia în mod ilegal, în schimbul primirii în statele europene a imigranţilor sirieni din Turcia, veniţi de această dată “legal”, pe principiul “unu la unu”. În schimb, UE se angajează să liberalizeze regimul de vize pentru turci până în iunie 2016 şi să ofere Ankarei încă 3 miliarde de dolari pentru gestionarea crizei imigranţilor. Sumele vor veni, în principal, de la bugetele statelor membre UE. Acordul abordeaza criza imigrantilor din zona Mării Egee. Marea Neagră nu este pomenită şi nici posibilitatea mutării fluxului către coastele Bulgariei sau ale României.

Pentru a obţine acordul Turciei, liderii UE au trebuit să se angajeze să deschidă încă un capitol din negocierile de aderare cu Turcia – cel referitor la chestiunile bugetare şi financiare. A fost semnul unui compromis, nefiind vorba de unul dintre capitolele blocate de Cipru. Însă capitolul acesta are de-a face cu exportul produselor agricole, iar unii oficiali au susţinut de-a lungul timpului că ar putea dăuna fermierilor europeni.

În ce priveşte imigranţii, acordul ridică o serie de probleme legale şi morale privind criteriile de selectare și expulzare. În plus, costă scump – 6 miliarde de euro în două tranşe egale şi mai cu seamă liberalizarea vizelor pentru o tara cu 80 de milioane de locuitori ce are graniţe cu Siria, Irak sau Iran şi care nu îndeplineşte decât câteva dintre cele 72 de criterii pentru eliminarea vizelor.

Se adaugă apoi accelerarea negocierilor de adereare a Turciei la UE. Turcia a semnat acordul de Asociere la Comunităţile Europene încă din 1964, însă negocierile de aderare au început abia în 2005. Este putin probabil negocierile să avanseze rapid, chiar şi în contextul crizei migratiei. Deschiderea unor noi capitole pare mai mult o monedă de schimb a UE pentru a scăpa de mai multi imigranţi sirieni ilegali.

De partea cealaltă, puţine din politica actuala a guvernului şi a preşedintelui turc denotă o dorinţă reala de a adera la UE. Documentul de la Bruxelles este unul dictat de urgenţa politica, este numit de multe ori o “tocmeală” de “bazar”, prin care un preşedinte turc extrem de autoritar doreşte să arate că este acceptat şi chiar premiat de Occident cu milirde de dolari şi liberalizarea vizelor, prin care 28 de şefi de stat şi de guvern din UE care nu reuşesc să ajunga la o politica comună vor folosi un acord născut aproape mort pentru a-şi convinge electoratul că mai merita un vot şi pentru a preveni extiderea curentelor anti-sistem.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube