Troică militară în Europa împotriva Rusiei

Brigadă militară comună în estul Europei

Trupe din Lituania, Polonia și Ucraina vor forma o brigadă militară comună, care sa participe la misiuni de pace și sa ajute Kievul să-și întărească capacitățile militare.

Brigada ar urma sa devina operațională începând cu anul 2017, ca urmare a îngrijorării stârnite de expansiunea Rusiei în regiune.

„Brigada multinațională este un simbol și un semnal foarte clar pentru oricine ar vrea sa submineze pacea in Europa”, a afirmat ministrul Apărării din Polonia, Antoni Macierewicz, citat de International Business Times.

Oficialul de la Varșovia a declarat ca 4.000 de soldați vor fi angrenați in noua forță de apărare din estul Europei, comandamentul central al acesteia urmând sa fie instalat la Lublin, Polonia.

Daca Polonia si Lituania fac parte deja din structurile NATO si UE, Ucraina este încă in curs de negociere pentru deschiderea procedurii de aderare.

„Noi vedem aceasta brigada ca pe o forță menita sa îmbunătățească pregătirea soldaților noștri”, a explicat ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak.

In martie 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina, ulterior intervenind și în susținerea unor grupări rebele care revendica independenta unor teritorii de la granița ruso-ucraineana.

Peste 9.000 de persoane au murit, iar 14 milioane au fost puse pe drumuri in urma declanșării conflictului armat din estul Ucrainei.

Anunțul făcut de oficialii celor 3 tari vine pe fondul unor discuții privind retragerea sancțiunilor economice impuse Rusiei de către Occident pentru intervenția sa în criza din Ucraina.

De altfel, Polonia a solicitat structurilor de conducere din NATO sa asigure o prezenta permanenta in regiune, iar la summit-ul NATO din vara acestui an este de așteptat ca Varșovia sa reia acest demers.

In momentul de fata, Ucraina beneficiază de un program de asistenta militara oferit de Canada, prin care 500 de instructori antrenează trupele Kievului in folosirea tehnicii militare defensive si a tacticilor de lupta într-un conflict neconvențional.

Sursa: Business24

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube