Trump: Aliatii care nu au bani raman pe cont propriu

Trump

Sub sloganul „America, pe primul loc”, Donald Trump si-a facut cunoscute public principalele idei de politica externa in discursul sustinut la o zi dupa ce a castigat alegerile primare in cinci state americane, consolidandu-si pozitia de mare favorit in obtinerea candidaturii republicane.

Trump a criticat „confuzia si slabiciunea” politicii externe duse de Barack Obama, in special in Orientul Mijlociu, si a promis ca va spulbera gruparea Stat Islamic. 

Pe un ton calm si folosind pentru prima data un prompter, Donald Trump a prezentat principiile care ii vor ghida politica externa, in cazul in care va fi ales presedinte al Statelor Unite.

America pe primul plan va fi tema majoră a administrației mele (…) Politica mea externă va plasa mereu interesele americanilor și securitatea Americii înaintea a orice altceva”, a punctat Donald Trump în discursul susținut la Washington.

„Lumea trebuie sa stie ca nu cautam sa ne facem inamici. Vrem sa aducem pace in lume. Exista prea multa distrugere, prea multe arme nimicitoare. Vrem sa traim in pace si prietenie cu Rusia si China. Nu trebuie neaparat sa fim adversari. Trebuie sa cautam teren comun pornind de la interese similare. Rusia, de pilda, s-a confruntata la randul ei cu oroarea terorismului islamic.”, a spus Trump.

 

Aliatilor, intre care si Romania, le-a trimis, insa, un avertisment. Vorbind despre o „reechilibrare” a angajamentului financiar american în sectorul militar, politicianul republicat a menționat că va convoca summituri separate cu aliații SUA din Europa și Asia pentru a-i determina să-și sporească bugetele destinate apărării.

„Tarile pe care noi le aparam trebuie, la randul lor, sa contribuie la aceste cheltuieli. Iar daca nu vor face asta, Statele Unite trebuie sa fie gata sa le lase se se apere singure. Nu avem de ales.”, a spus Trump.

 

De altfel, și președintele Barack Obama a cerut luni statelor NATO să-și crească aceste cheltuieli până la nivelul de cel puțin 2% din PIB solicitat de Alianță, în prezent numai câteva state membre ale NATO atingând acest prag.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube