Trump îl admiră pe Putin și atrage criticile republicanilor

Trump îl admiră pe Putin și atrage criticile republicanilor

Donald Trump
Donald Trump la Fox News

Numeroși senatori republicani s-au distanțat de Donald Trump urmare declarațiilor admirative ale acestuia la adresa președintelui rus Vladimir Putin.

În cadrul unui interviu pe care Donald Trump l-a acordat Fox News, moderatorul l-a întrebat despre relațiile foarte apropiate cu Rusia și dacă îl respectă pe Putin. Mai mult, jurnalistul Bill O’Reilly l-a etichetat pe Putin ca fiind un criminal.

Reacția lui Donald Trump a stârnit controverse. Președintele american a demontat afirmația moderatorului, comparând crimele comise de americani cu cele de război ale Rusiei urmare operațiunilor autorizate de Putin.

Discursul președintelui american i-a făcut pe republicani să își exprime nemulțumirea, liderul rus fiind considerat o adevărată amenințare pentru ordinea globală construită după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Nu cred că există vreo echivalență între acțiunile Rusiei și cele ale Statelor Unite. El este un fost agent KGB. Vorbim de un bătăuș care nu a fost ales în urma unor alegeri considerate credibile de cei mai mulți oameni. Rușii au anexat Crimeea, au invadat Ucraina. Eu nu cred că există un termen de comparație între modul în care se comportă rușii și modul în care o fac Statele Unite”, a subliniat Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senat.

Senatorul Ben Sasse, un critic fervent al lui Donald Trump încă din campania electorală, a avut o poziție similară: „Putin este un inamic al disidenței politice. SUA celebrează disidența politică și dreptul oamenilor de  a argumenta fără violență despre locuri sau idei care sunt în conflict. Nu există nicio echivalență morală între Statele Unite ale Americii, cea mai liberă națiune din istoria lumii, și huliganii criminali care apără clientelismul lui Putin.”

 „Este dezgustătoare și incorectă echivalența morală pe care Trump continuă să o tragă între Statele Unite și Putin”, a scris Michael McFaul pe Twitter.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube