Relațiile turco-americane, un nou început! Trump și Erdogan vor coopera in Siria.

Trump și Erdogan vor coopera in Siria, relațiile turco-americane, un nou început!
Donald Trump și Recep Tayyip Erdogan

Președintele Statelor Unite – Donald Trump și președintele Turciei – Recep Tayyip Erdogan, au agreat să coopereze in Siria în lupta împotriva jihadiștilor ISIS, în urma primei discuții telefonice avute între cei doi lideri, de la instalarea la Casa Albă a președintelui SUA.

Conform unei surse din administrația prezidențială turcă, liderii celor două state membre NATO au stabilit, de asemenea, ca noul director CIA, Mike Pompeo, să inaugureze o vizită in Turcia până la sfârșitul săptămânii.

Vizita în premieră al unui oficial CIA după tentativa de puci din Turcia de la sfârșitul anului trecut, în urma căreia s-au adus acuzații grave Statelor Unite, de complicitate și tentativă de subminare a puterii de stat, reflectă reluarea operațiunilor comune turco-americane, precum și dezghețarea relațiilor diplomatice, militare și comerciale, in vederea protejării intereselor celor două state.

Mike Pompeo directorul CIA
Mike Pompeo directorul CIA

În cadrul mult-așteptatului telefon, marți seara, cei doi președinți au discutat de asemenea acțiuni comune în lupta Turciei pentru capturarea orașului sirian Al-Bab și preluarea controlului in orașul Raqa.

Turcia a demarat în luna august a anului trecut o acțiune militară unilaterală împotriva grupării teroriste ISIS, prin oferirea de suport rebelilor sirieni, pentru a-și asigura securitatea granițelor prin eliminarea jihadiștilor islamiști din proximitate, dar și pentru slăbirea mișcării kurde în Siria.

Lupta pentru eliberarea orașului Al-Bab s-a dovedit a fi una foarte dificilă, forțele militare turce înregistrând pierderi semnificative, iar în ciuda faptului că a fost o operațiune pe cont propriu, președintele Erdogan a acuzat statele membre NATO că Ankara a fost părăsită. Acțiuni bilaterale SUA-Turcia pentru ocuparea orașului Raqa au mai fost planificate, dar niciodată puse în aplicare.

Lăsând deoparte interesele comune ale celor doua state, primul subiect al lui Erdogan pe agenda întâlnirii omologului său cu proaspătul șef învestit al CIA, Mike Pompeo, îl reprezintă extrădarea lui Fetullah Gulen, inamicul personal al președintelui turc, ce a beneficiat, cel puțin pâna în momentul câstigării alegerilor de catre Trump, de protecție din partea SUA și a administrației Obama.

Este lesne de înțeles care va fi soarta presupusului lider al organizației FETO, Fetullah Gulen, în mult-așteptatul context favorabil președintelui turc și anume, instalarea la Casa Alba a unui lider cu orientări deschise dialogului cu rivalii estici, dialog de care nici Erdogan nu este strain, în care își va juca cartea atât în interes personal (eliminarea principalului factor destabilizator – Fetullah Gullen), cât și în interes național (reașezarea Turciei ca pol de putere și factor de influență în Orientul Mijlociu).

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube