Turcia a dat drumul migranților către Grecia

Turcia a dat drumul migranților către GreciaNumărul migranților şi refugiaților în taberele de primire şi de înregistrare (hotspots) de pe cele cinci insule greceşti din Marea Egee, înființate după acordul UE-Turcia, continuă să crească după puciul eșuat în Turcia, potrivit cifrelor publicate de guvernul grec şi citate de AFP.

Acest număr se ridicase joi la circa 10.200 de persoane pentru o capacitate de 7.450 de locuri pe aceste insule, față de 8.500 înainte de 15 iulie, dată la care avusese loc tentativa de lovitură de stat în Turcia vecină.

La 1 august, acest număr înregistrase deja o creştere cu 11 %. Media numărului sosirilor pe insule a înregistrat o uşoară creştere trecând ‘de la 85 de persoane după 15 iulie la 100 după 1 august’, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală, fără a preciza dacă această medie este pentru sosiri zilnice, săptămânale sau lunare. Ea a subliniat că ‘nu există motiv de panică’ în ceea ce priveşte această creştere în măsura în care acest număr rămâne net inferior celui al migranţilor care soseau cu miile pe insule anul trecut. ‘Pentru a face faţă acestei creşteri, studiem extinderea capacităţii taberelor pe insule’, a adăugat această sursă. Asociaţii şi întreprinderi locale din Chios şi Samos, două dintre cele cinci insule greceşti pe care sunt amenajate hotspots, au cerut joi sprijinul Consiliului de stat, înaltă jurisdicţie administrativă, denunţând ca ‘anticonstituţională’ legea referitoare la crearea hotspots, care au dat o lovitură serioasă turismului local.

Ele au denunţat şi ‘condiţiile deplorabile’ de viaţă în aceste centre. Unii experţi europeni şi-au exprimat temerea că starea de urgenţă decretată în Turcia şi epurarea recentă efectuată în armată, administraţia publică şi presă ar putea avea repercusiuni negative asupra acordului UE-Turcia. După trei zile de la puciul eşuat, cei şapte observatori turci trimişi pe cele cinci insule greceşti pentru a supraveghea aplicarea acordului UE-Turcia fuseseră rechemaţi în ţară şi nu au mai fost înlocuiţi, cel puţin deocamdată. În virtutea acordului UE-Turcia, migranţii sosiţi pe insulele greceşti după 20 martie, data intrării sale în vigoare, sunt plasaţi în centrele de primire şi de înregistrare, fiind destinaţi să fie retrimişi în Turcia dacă nu îndeplinesc anumite condiții.

Până în prezent, doar 468 de persoane au fost retrimise în Turcia, semn al situației degradate în Turcia, potrivit sursei guvernamentale. Majoritatea refugiaților cer azil în Grecia, procedură foarte îndelungată, care constrânge solicitanţii de azil să rămână pe insule până când cererea le va fi examinată de autorități, anunţă Agerpres.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube