Turcia anunță un plan pentru sprijinirea turismului

Turcia

Premierul turc Ahmet Davutoglu a prezentat luni un plan pentru a sprijini sectorul turistic din Turcia, lovit de tensiunile cu Rusia și de insecuritatea internă, printre măsurile propuse fiind un fond pentru granturi, în valoare de 87 de milioane de dolari, și un instrument care să le permită firmelor din domeniu să își restructureze datoriile.

Turcia este o destinație populară în special pentru turiștii germani, însă cererea a scăzut după atentatul sinucigaș cu bombă din ianuarie de la Istanbul în care și-au pierdut viața 10 cetățeni germani. Rușii au fost de asemenea sfătuiți de autoritățile de la Moscova să nu meargă în Turcia, după ce aviația turcă a doborât în octombrie un avion de vânătoare rusesc în apropierea graniței cu Siria.

Încasările din turism finanțează, conform cifrelor din 2014, mai mult de jumătate din deficitul de cont curent al Turciei, care este văzut ca una din cele mai mari slăbiciuni economice ale țării.

Turcia se confruntă cu mai multe amenințări la adresa securității. Face parte din coaliția condusă de SUA care luptă cu gruparea Stat Islamic în Siria și Irak și a fost în ultimul an ținta mai multor atacuri sinucigașe cu bombă, în orașe precum Istanbul și Ankara, atentate atribuite grupării jihadiste. Ea poartă de asemenea un conflict redeschis cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare militantă kurdă, scoasă în afara legii și care încearcă să obțină autonomia în sud-est, și îi bombardează pe luptătorii milițiilor kurde siriene de peste graniță.

Un grup având legături cu PKK a revendicat vineri un atac cu mașină capcană care a avut loc săptămâna trecută la Ankara și care s-a soldat cu moartea a 28 de persoane, majoritatea soldați.

Davutoglu a spus că se așteaptă ca turiștii din Rusia, care preferă orașele de litoral din sud precum Alanya și Antalya, să vină în continuare în Turcia, în pofida poziției guvernului de la Moscova.

Veniturile din turism ale Turciei au scăzut cu 14,3% în ultimul trimestru al anului trecut. Încasările din turism pe tot anul 2015 s-au redus cu 8,3%, conform Institutului de Statistică turc.

TUI, cel mai mare operator de turism din lume, a raportat în această lună o scădere cu 40% a numărului de rezervări pentru vacanțele de vară din Turcia din cauza îngrijorărilor privind securitatea.

Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Tudor Martalogu, editor online: Simona Aruștei)

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube