Turcia primește iar bani de la UE

Comisia Europeană a aprobat o nouă tranșă din ajutorul financiar promis Turciei pentru cei peste două milioane de refugiați

Comisia Europeană a aprobat o nouă tranșă din ajutorul financiar promis Turciei pentru cei peste două milioane de refugiați aflaţi în această ţară, decizie ce survine după acuzațiile președintelui Recep Tayyip Erdogan că blocul comunitar nu și-ar respecta această promisiune, transmite agenţia EFE.

Noua tranşă de 1,415 miliarde de euro ridică valoarea ajutorului total acordat de UE Turciei pentru refugiați la suma de 2,155 miliarde de euro.

Conform acordului încheiat în luna martie 2016, UE s-a angajat ca în schimbul colaborării Turciei pentru stăvilirea valului de migranți veniţi mai ales din Orientul Mijlociu să ofere acestei ţări trei miliarde de euro până în anul 2017 şi încă trei miliarde după acest an, bani destinați acoperirii cheltuielilor pentru refugiaţi.

Tranșa de 1,415 miliarde de euro va fi la rândul ei împărţită în trei tranşe mai mici. Prima este destinată acoperirii costurilor pentru sănătate şi educaţie, a doua acoperă ajutoarele sociale oferite migranților şi susţinerea financiară a infrastructurilor din comunităţile unde ei sunt primiţi, iar ultima este destinată activării noul Fond Fiduciar Regional al UE, creat ca răspuns la criza siriană şi prin care se va finanţa de asemenea asistenţa acordată refugiaţilor şi comunităţilor care-i găzduiesc.

Există de asemenea dispoziții ca din această tranșă globală să fie alocate fonduri din care instituțiile financiare internaționale să finanțeze un portofoliu de proiecte.

În plus faţă de cele 1,415 miliarde, Comisia Europeană va aloca încă 79 de milioane de euro pentru proiecte de ajutor umanitar în Turcia, sumă care suplimentează un angajament precedent pentru anul în curs şi care ajunge astfel la valoarea totală de 169 de milioane de euro.

Anunțul executivului comunitar survine după ce, într-un interviu acordat luni unui post de televiziune german, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat statele europene că nu își respectă angajamentele în materie de ajutor financiar pentru refugiații sirieni, afirmând chiar că nu a primit niciun sprijin din partea Uniunii Europene.

Sursa: AGERPRES

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube