Turcia: Viitorul nostru este alături de Rusia

Turcia va avea viitor alaturi de Rusia
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin

Premierul turc Binali Yildirim a vorbit presei despre relaţiile externe ale Turciei după lovitura de stat eşuată din 15 iulie, el considerând că NATO ar trebui să-i mulțumească ţării sale pentru securitatea pe care o aduce în partea de est şi de sud a Alianței, şi a susţinut totodată dezvoltarea relaţiilor cu Rusia, iar în ceea ce priveşte SUA el a reluat solicitarea de extrădare a clericului Fetullah Gulen, considerat de Ankara principalul responsabil pentru acest puci.

„Nu avem nici o intenţie să rupem relaţiile, dar ţinem să subliniem că suntem hotărâţi şi am transmis asta guvernului american”,

a indicat Yildirim, referindu-se la solicitarea de extrădare a lui Gulen, autoexilat în SUA din anul 1999, potrivit AFP.

În prezent militarii şi funcţionarii turci bănuiţi de legături cu organizaţiile lui Gulen sunt ţinta unei vaste campanii de epurare, ce constă în suspendări, concedieri sau arestări, numărul celor plasaţi în detenţie după puciul eşuat depăşind în prezent cifra de 9.000.

Printre cei arestaţi se numără şi ofiţeri din cadrul dispozitivului NATO din Afganistan. În acest context, premierul Yildirim a afirmat că Turcia nu are de dat ‘nicio asigurare’ Alianţei. ‘Pentru frontierele orientale şi meridionale ale NATO, noi suntem ţara care furnizează securitate, deci NATO ar trebui să ne mulţumească’, a apreciat el.

Referindu-se la vizita pe care președintele Recep Tayyip Erdogan o va efectua în Rusia pe 9 august – şi care ar putea pune capăt tensiunilor provocate de doborârea unui bombardier rus de către aviația turcă la granița cu Siria -, premierul turc a spus că „vom vedea aceste relații dezvoltându-se şi este ceea ce trebuie să se întâmple, întrucât Turcia este vecinul Rusiei‘. ‘Avem interese comune, un viitor comun, a punctat el.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube