UE a fost un proiect al CIA!

UE este un proiect CIA

Opozitia activa a Washingtonului fata de eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana nu trebuie sa surprinda, pentru ca la originea marelui proiect european se afla, de fapt, serviciile speciale americane, sustine Ambrose Evans-Pritchard in paginile cotidianului Daily Telegraph.

Jurnalistul britanic citeaza documente declasificate ale Departamentului de stat al SUA, care arata ca CIA a finantat in secret procesul de integrare europeana timp de decenii. Mai mult, Washingtonul a depus eforturi considerabile pentru a determina Marea Britanie sa adere la UE.Unul din aceste documente, datat 26 iulie 1950, si semnat de generalul american William J. Donovan, aflat la conducerea OSS (Office of Strategic Services), institutie inlocuita ulterior de CIA (Central Intelligence Agency) releva o campanie ce viza promovarea unui parlament european de sine statator .

Potrivit aceleiasi surse, CIA i-a folosit pe unii dintre fondatorii UE drept agenti, cu misiunea de a-i impiedica pe europeni sa gaseasca noi surse de finantare, pentru a nu pune capat dependentei de Washington.

Potrivit jurnalistului de la Daily Telegraph, o asemenea politica „nu are nimic rauvoitor”. De fapt, „Statele Unite au dat dovada de clarviziune in contextul razboiului rece. Reconstructia politica a Europei a fost un mare succes”, considera semnatarul articolului.

De atunci, Statele Unite s-au servit de UE ca punct de sprijin al intereselor lor in Europa. Strategia politica a SUA in Franta, Italia, Germania si in tarile Scandinve s-a inscris in logica americana: ele sunt convinse ca UE este un instrument de influenta anglo-saxona.

Nu se poate spune ca relatiile dintre tarile membre ale Uniunii sunt ideale. Dar SUA trebuie sa sustina Europa, care este, in prezent, amenintata de Rusia si China. 

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube