UE decide prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei

UE
UE

Ţările Uniunii Europene (UE) au decis, la 18.12.2015, prelungirea cu şase luni, până pe 31 iulie 2016, a sancţiunilor impuse Rusiei, anunţă surse citate de agenţiile TASS şi Reuters, o hotărâre formală urmând să fie luată de Consiliul UE.

Decizia a fost luată de ambasadorii statelor Uniunii Europene şi va fi definitivă dacă nici o ţară nu îşi schimbă poziţia până luni, 21.12.2015.

Sancţiunile, impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, vizează domeniul energiei, sistemul bancar şi industria rusă de apărare.

„Ambasadorii UE au convenit, în principiu, extinderea cu şase luni, până pe 31 iulie 2016, a sancţiunilor economice impuse Rusiei. Nu există nicio modificare a regimului de restricţii”, a explicat un oficial citat de agenţia TASS.

Decizia formală urmează să fie luată săptămâna viitoare de Consiliul Uniunii Europene.

Decizia a fost luată în pofida apelurilor premierului Italiei, Matteo Renzi, de relaxare a regimului sancţiunilor. Italia ceruse ca liderii europeni să dezbată subiectul sancțiunilor împotriva Rusiei, care afectează sectoare întregi din economia rusă, și să nu prelungească automat sancțiunile.

Pentru a combate extremismul și radicalismul avem nevoie și de Rusia”, a subliniat premierul Matteo Renzi, cel care, recent, aprecia că „abordarea antirusă nu duce nicăieri”.

Pe de altă parte, statele membre au aprobat și o propunere a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a elimina vizele pentru călătoriile de până la 90 de zile pentru cetățenii din Ucraina, Georgia și Kosovo. Această măsură trebuie să primească aprobarea Parlamentului European și nu va intra în vigoare decât după câteva luni.

Regimul liberalizat al vizelor este valabil numai pentru spațiul Schengen, format de cele 22 de țări ale UE cărora li se adaugă Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube