UE relansează negocierile de aderare a Turciei

Turcia UE

Uniunea Europeană (UE) şi Ankara au reluat negocierile de aderare a Turciei la blocul comunitar, prin deschiderea unui nou capitol după mai mulţi ani de impas, transmite AFP.

Capitolul 17, referitor la politica economică şi monetară, a fost deschis în cadrul unei conferinţe interguvernamentale convocate la două săptămâni după un summit extraordinar care a vizat întărirea cooperării între cele două părţi în privinţa crizei migranţilor.

‘Dinamica pozitivă în relaţia UE-Turcia continuă’, a comunicat pe Twitter delegaţia Turciei la Bruxelles, din care au făcut parte vicepremierul Mehmet Simsek, ministrul de externe Mevlut Cavusoglu şi cel al afacerilor europene, Volkan Bozkir.

În acest fel, ‘numărul capitolelor deschise se ridică la 15’, a precizat ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn, a cărui ţară deţine preşedinţia în exerciţiu a UE, vorbind despre ‘un nou elan’ şi despre ‘revitalizarea procesului de aderare’ a Turciei.

‘Este de la sine înţeles că Uniunea are nevoie de un partener strategic care este Turcia într-un mare număr de dosare internaţionale, fie că este vorba de migraţie, lupta antiteroristă, securitatea energetică, economia, comerţul, clima, şi mă opresc aici’, a enumerat ministrul luxemburghez, într-o conferinţă de presă.

Într-o întâlnire cu jurnaliştii înaintea reuniunii cu partea turcă, Asselborn a a făcut referire la ‘un gest’ al europenilor pentru a convinge Ankara să coopereze mai mult pentru stoparea afluxului migrator şi a intensifica lupta împotriva Statului Islamic. ‘Ştiţi că blocajul a fost total timp de ani de zile’, a amintit el.

In schimbul reluarii acestor discutii, occidentalii se asteapta in special ca Turcia sa isi controleze mai bine frontiera cu Siria, pentru a impiedica, pe de o parte, traversarea acesteia de catre teroristii gruparii Statul Islamic, iar pe de alta parte, comertul cu petrol, care reprezinta un avantaj financiar pentru organizatia extremista

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube