UE-Turcia: Proiect de acord privind migrația ilegală

Summitul UE - Turcia

Potrivit proiectului de acord trasat la Bruxelles (7 martie 2016), Turcia și Uniunea Europeană vor coopera pentru a pune capăt fluxului de migranți ilegali către insulele grecești și vor începe relocarea de refugiați sirieni direct din Turcia către UE.

În document se arată că Turcia și UE își reafirmă angajamentul ferm de a adopta acțiuni orientate pe rezultate pentru pregătirea viitorului lor comun și a pune capăt migrației ilegale către UE.

Ținând cont de importanța depășirii provocărilor comune existente și de progresele de până acum în aplicarea documentului ”EU-Turkey Joint Action Plan and its Annex”, adoptat la summitul UE-Turcia din 29 septembrie de la Bruxelles și de alte dispoziții prevăzute,

TURCIA

1) Îi va readmite rapid pe toți migranții ilegali care trec din Turcia către insulele grecești, fără să fie afectate angajamentele actuale ale Ankarei în baza dreptului internațional. Procesul de readmisie va fi pentru o perioadă temporară și doar în scopuri umanitare.

2) În acest scop, va staționa, în acord cu guvernul grec, un numărul adecvat de ofițeri pe probleme de imigrație și legătură în unitățile de monitorizare (‘Irregular Migration Monitoring Units’) stabilite în principal în Lesbos, Chios, Leros și Kos, pentru a ajuta la facilitarea procesării cazurilor de readmisie.

3) Va utiliza efectiv toate instrumentele administrative și legale corespunzătoare pentru a servi scopurilor mai sus declarate, inclusiv în înțelegerile bilaterale care vor fi aplicate în acord cu guvernul grec.

4) Va coopera efectiv cu UE, precum și cu UNHCR, pentru a asigura reinstalarea rapidă, în spiritul împărțirii sarcinii, a sirienilor în statele membre ale UE, pe baza formulei ”Pentru fiecare sirian readmis de către Turcia din insulele grecești, un alt sirian va fi relocat din Turcia către statele membre ale UE”.

5) Va aplica efectiv proiectele, depuse de către Turcia și decise de comitetul pentru refugiați (Refugee Facility Steering Committee), și va coopera cu statele membre ale UE la orice efort comun de stabilire a unor zone umanitare sigure în interiorul Siriei.

UNIUNEA EUROPEANĂ

6) Îi va evacua complet pe refugiații din insulele grecești și îi va readmite doar pe acei care au ajuns în insule după o dată ce urmează să fie stabilită.

7) Va acoperi costurile angajate (în procesul de readmisie).

8) Referitor la punctul 5 din declarația UE-Turcia din 29 noiembrie, în loc de octombrie, va adopta și aplica reglementările Consiliului UE privind ridicarea regimului vizelor pentru cetățenii turci în zona Schengen până cel târziu iunie 2016, pe baza unei ”foi de parcurs” accelerate, în conformitate cu Acordul de Readmisie.

9) Va reinstala efectiv și rapid sirieni din Turcia pe baza formulei prevăzute la Articolul 4, pentru a menține un echilibru lunar, și va coopera cu Turcia la orice efort pentru stabilirea de zone umanitare sigure în interiorul Siriei.

10) Va pregăti pentru decizie deschiderea de noi capitole (referitor la procesul negocierilor de aderare a Turciei la UE).

11) Va accelera și va facilita transferul și achitarea fondului pentru refugiații sirieni (Refugee Facility for Syrians) și va decide cu privire la un fond suplimentar de trei miliarde de euro până la sfârșitul lui 2018.

12) Va evalua progresele împreună cu Turcia lunar, inclusiv locurile corespunzătoare, stabilite de comun acord.

În context, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, și-a exprimat ‘profunda preocupare’ în legătură cu proiectul de acord.

‘Sunt profund preocupat de orice aranjament care ar implica trimiterea nediscriminatorie a oamenilor dintr-o țară în alta, ce nu detaliază garanțiile de protecție a refugiaților în conformitate cu dreptul internațional’, a indicat Grandi, vorbind în fața Parlamentului European de la Strasbourg.

Părțile implicate în acord au termen de zece zile, până la următorul summit european, preconizat pentru 17 și 18 martie, pentru a preciza detaliile.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube