UE va da Greciei un miliard de euro

UE va da Greciei un miliard de euro

La 23 decembrie 2015, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) a aprobat plata unei tranșe de un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) din împrumuturile de urgență acordate Greciei, în contextul îndeplinirii tuturor condițiilor necesare, potrivit Reuters.

ESM realizează, astfel, a treia plata Greciei, după ce Parlamentul de la Atena a aprobat reorganizarea Fondului de privatizare și revizuirea sectorului bancar, respectiv a modului în care sunt gestionate creditele neperformante.

Până în prezent, Grecia a primit 16 miliarde de euro în plus față de cei zece miliarde de euro necesari pentru sprijinirea sectorului bancar.

În luna august 2015, a fost aprobat cel de-al treilea plan de asistență pe trei ani acordat Greciei, în valoare de 86 miliarde de euro.

„Sper că va continua cooperarea reușită cu partenerii eleni, astfel încât prima revizuire a programului ESM să poată fi finalizata la începutul anului viitor. Numai o finalizare cu succes a acestei revizuiri poate duce la discuții privind atenuarea poverii datoriei Greciei”, a afirmat președintele Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling.
Mecanismul European de Stabilitate a fost înființat în 2012 și urmează să înlocuiască treptat Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), care, în perioada de varf a crizei datoriilor suverane, a emis obligațiuni pentru a veni în sprijinul statelor membre ale zonei euro care se confruntau cu dificultăți de ordin financiar.
Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube