Iohannis: Un summit de succes pentru România

summit de succes

„Summit -ul NATO care s-a încheiat constituie un moment foarte important pentru Alianța şi România. Pot spune, cu certitudine, că a fost un summit de succes pentru România”, a spus şeful statului.

Iohannis a mai spus că România îşi consolidează poziția că actor regional care contribuie eficient la menținerea stabilității într-o zona cu riscuri şi provocări, iar în Declarația finală a summit-ului acoperă toate temele de interes pentru România care au fost cuprinse în mandatul aprobat de CSAT.

Președintele a concluzionat că deciziile luate la Varșovia, în continuarea celor adoptate la summit -ul din Marea Britanie, au ca efect direct consolidarea securității alianței şi a României, şi includ recunoașterea zonei Mării Negre.

Echilibrarea măsurilor de securitate pe flancul estic, brigada multinațională, respectiv decizia de elaborare de opțiuni pentru prezența avansată marină şi aliată în Marea Neagră, dezvoltarea planului de contingență obținut în Marea Britanie şi operaționalizarea scutului antirachetă, respectiv integrarea facilității de la Deveselu în sistemul NATO sunt obiectivele care se regăsesc în declarația finală adoptată de aliați.

Concret, obiectivele atinse de România sunt:

1. Brigadă multinaţională de până la 5.000 de militari

2. Iniţiativă Intensificată de Exerciţii Militare

3. Consolidarea prezenţei aeriene şi maritime a NATO în Marea Neagră

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube